CAR-Verzekering, wie moet wat regelen?

Informatie

Een Constructie All Risk verzekering (CAR) is steeds vaker een vast onderdeel van het verzekeringspakket van bouwondernemingen.  Ook opdrachtgevers stellen een car-polis vaak als eis bij het regelen van project.
 
De dekking van opstalverzekeringen wordt tijdens een aan- of verbouwing beperkt tot enkel een brand en stormdekking. Schade ontstaan door andere gebeurtenissen tijdens de bouwperiode zijn dus niet op de opstalverzekering verzekerd. Daarom is het goed om door middel van een CAR-verzekering andere mogelijke schade-evenementen af te dekken.
 
Onderaannemers maken vaak gebruik van de CAR-verzekering van de hoofdaannemer, maar is dat wel een verstandige keuze? En valt schade toegebracht door de onderaannemer wel onder de CAR-polis van de hoofdaannemer? 
 
Recentelijk heeft de rechter een uitspraak gedaan over een conflict tussen een onderaannemer en de CAR-verzekeraar van de hoofdaannemer. De onderaannemer meende dekking te hebben onder de CAR-verzekering van de hoofdaannemer. Het ging hier om een schade waarvoor de onderaannemer aansprakelijk was gesteld. Echter de onderaannemer viste hier achter het net. In het contract tussen hoofd- en onderaannemer waren zoveel voorbehouden en beperkingen opgenomen, dan de rechte concludeerde dat de claim terecht was afgewezen door de CAR-verzekeraar. 
 
Een van de beperkende voorwaarden die vaak wordt opgenomen in overeenkomsten tussen onder- en hoofdaannemer is de bepaling dat wanneer de onderaannemer zelf geen verzekering heeft geregeld, de CAR-polis van de hoofdaannemer van kracht is. Dit geldt enkel voor schade aan eigen werk en opzichtschade. Schade aan bestaande eigendommen van de opdrachtgever zijn uitgesloten van deze bepaling. 
Voordat het werk wordt aangevangen is het dus aan te raden zowel de overeenkomst tussen onder- en hoofdaannemer te controleren, maar ook de dekking van de CAR-polis zelf. Dit geldt zowel voor onderaannemer, als hoofdaannemer, maar ook voor de opdrachtgever van het project. Bij schade tijdens de aan- of verbouw kan dan niemand voor vervelende verrassingen komen te staan. 
 
Voor onderaannemers: Controleer de gemaakte afspraken en zorg zelf voor een CAR- of montageverzekering.

Voor hoofdaannemers: Controleer of ingehuurde onderaannemers een eigen CAR- of montageverzekering hebben.

Voor opdrachtgevers: Controleer of de bedrijven (hoofd- en onderaannemers) die het project gaan realiseren een CAR- of montageverzekering hebben geregeld.

Regel het direct

Patrick Heikamp - CMC Verzekeringen

Bel voor Veenendaal/Ede 0318 501 000
Bel voor Utrecht 030 307 90 510
Bel voor Amersfoort 033 303 56 00

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

  • 100% onafhankelijk
  • Full-service dienstverlening
  • Passie voor verzekeringen en pensioenen