Hoe zorg je als ondernemer voor een goed pensioen?

Voor werknemers wordt het pensioen vaak geregeld door de werkgever. Maar als zelfstandig ondernemer moet je zelf maatregelen nemen voor een goed inkomen op je oude dag.
Een ondernemer die in Nederland woont of werkt heeft recht op AOW. Maar dit basispensioen is niet toereikend om van te leven.

Hoe kan je toch zorgen voor voldoende financiële middelen voor na je werkende leven? Wij geven je een aantal tips. CMC helpt je graag bij het maken van de juiste afweging en keuze:

Regel het direct

087-%20Jorik%20Algra%20Fotografie_bijgesneden.jpg
Patrick Heikamp

Bel  0318 - 501 000  of 030 - 307 90 50

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

piggy-bank-2889046_1920.jpg

Oudedagreserve

Bij een oudedagsreseve zet je niet daadwerkelijk geld opzij, maar reserveer je een deel van de winst. Door die reservering stel je de belastingheffing uit over dat deel van de winst. Dit voordeel zou je op een spaarrekening kunnen zetten en zo wat rente ontvangen. Uiteindelijk ga je bij het opnemen van de oudedagreserve wel belasting betalen. Dus zorg er wel voor dat je daar op voorbereid bent.

Spaar met een lijfrente

Om te voorzien in inkomen op lange termijn zou je als ondernemer ook kunnen sparen door middel van een lijfrente in de vorm van banksparen of een verzekering. Je kunt dan niet tussentijds over het opgebouwde vermogen beschikken en over de uitkering van het opgebouwde pensioen moet belasting worden betaald.

Aflossen van hypotheek of overwaarde opnemen

Als je een bedrijfspand of woning in bezit hebt zou je deze sneller kunnen aflossen. Na de oplossing heb je lagere lasten en dus meer financiële ruimte. Het vraagt in de periode van aflossing wel om hogere financiële lasten. Wil je de overwaarde verzilveren, realiseer je dan dat het pand wel eerst verkocht moet worden.

Waardeontwikkeling van de onderneming

Wanneer er een reële verwachting is dat de waarde van je bedrijf gaat stijgen, dan kan je dat kapitaal uiteindelijk aanwenden als pensioen. In de opbouwperiode hoef je niets opzij te leggen, maar enkel investeren in je onderneming. Maar bedenk goed: de waardeontwikkeling kan ook tegenvallen en de waarde van het bedrijf komt pas vrij bij verkoop.

money-167735_1920.jpg

business-792113_1920.jpg

 

CMC helpt je als zelfstandig ondernemer graag bij het maken van de juiste afwegingen en keuzes.

Werken naast je pensioen

Misschien is je werk je hobby en wil je na de pensioendatum nog doorwerken. Dat kan! En juridisch en fiscaal mag dat ook. Het werken tijdens je pensioen heeft geen gevolgen voor de pensioenuitkering, AOW of andere spaarpotjes. Mocht je partner nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt, dan kan de toeslag die je daarvoor krijgt wel veranderen. Wel betaal je inkomstenbelasting over je inkomen, maar meestal minder dan voor pensionering. Wel zijn werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte vaak niet meer verzekerd wanneer je na je pensionering werkt. Check dit dus goed! En ook niet onbelangrijk: lagere heffingskortingen zorgen voor een hoger belastbaar inkomen.

CMC helpt je als zelfstandig ondernemer graag bij het maken van de juiste afwegingen en keuzes. Want een goed begin is het halve werk!
Neem daarom direct contact met ons op via info@cmc.nl of bel 0318 – 501 000.

Neem direct contact op

Ben je ZZP'er? Open hier een factsheet met tips

  • 100% onafhankelijk
  • Full-service dienstverlening
  • Passie voor verzekeringen en pensioenen