Inzittende trekt aan handrem en is daarmee bestuurder

Opmerkelijke schades

Een 48-jarige man uit Groningen is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden en een rijontzegging van drie jaar voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval. De man trok als inzittende aan de handrem van een personenauto. Deze handeling zorgde ervoor dat hij in juridische zin als bestuurder wordt aangemerkt.

bron: AMweb

Regel het direct

087-%20Jorik%20Algra%20Fotografie_bijgesneden.jpg
Patrick Heikamp

Bel  0318 - 501 000  of 030 - 307 90 50

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

old-2416205_1920.jpg

Het ongeluk op 5 november 2016 in Groningen had tot gevolg dat een 35-jarige man om het leven kwam. Twee anderen raakten zwaar gewond; de bestuurder van het busje liep hersenletsel op en is blijvend invalide.

70 kilometer per uur

De mannen, allen lid van een voetbalvereniging, reden samen in de auto. De Groninger trok – toen het voertuig met ongeveer 70 kilometer per uur reed – plotseling aan de handrem, waardoor de auto slipte en tegen een betonnen pilaar tot stilstand kwam.

Roekeloosheid

In het vonnis haalt het hof aan dat de handelswijze van de Groninger ervoor heeft gezorgd dat de werkelijke bestuurder totaal verrast is. “Derhalve heeft verdachte zich in juridische zin gedragen als bestuurder van de personenauto.” Hem wordt roekeloosheid verweten, in het strafrecht de zwaarste vorm van schuld.

De inwoner van Groningen is eerder door de rechtbank veroordeeld tot twaalf maanden cel voor dood door schuld. In hoger beroep bij het Leeuwarder gerechtshof werd twee jaar celstraf geëist en drie jaar rijontzegging.

prison-553836_1920.jpg

  • 100% onafhankelijk
  • Full-service dienstverlening
  • Passie voor verzekeringen en pensioenen