Ook dieven hebben last van corona: nog nooit zo weinig inbraken

De inbraakcijfers dalen! Hoewel je om je heen nog genoeg hoort van inbraken en feit blijft dat iedere inbraak er een teveel is. Er waren nog nooit zo weinig inbraken als in 2021. Blijkbaar heeft corona ook invloed op de inbrekersbranche. In het najaar was er een korte opleving, maar met de nieuwe coronamaatregelen gooien de inbrekers voor dit jaar de handdoek definitief in de ring. 

Bron: AMWeb
Foto: Freepik

Regel het direct

Patrick Heikamp - CMC Verzekeringen

Bel  0318 - 501 000  of 030 - 307 90 50

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

Ook dieven hebben last van corona - CMC Verzekeringen

Tot begin deze week sloegen inbrekers 21.600 keer toe, 23 procent minder dan vorig jaar. Daar komen in de laatste week van dit jaar nog circa duizend inbraken bij, verwacht Interpolis. Al met al wordt het laagterecord van vorig jaar ruimschoots verbroken. Toen werd er 30.557 keer ingebroken, wat ruim een vijfde minder was dan in 2019.

Inbraakcijfers

Lockdown, thuiswerken en avondklok zorgen voor spectaculaire daling

De forse daling van het aantal inbraken wordt vooral veroorzaakt door de strenge coronamaatregelen die tussen januari en april golden. Ons land begon het jaar met een strenge lockdown, waarbij mensen vooral vanuit huis werkten. Een avondklok volgde eind januari. Eind januari kwam daar nog een avondklok bij. Toen de maatregelen versoepeld werden, steeg het aantal inbraken weer en volgde het patroon van vorig jaar.

Er zijn in ons land grote regionale verschillen. Zo daalde het aantal inbraken in Groningen met 6 procent het minst en in buurprovincie Drenthe met 34 procent juist het meest. In Gelderland (-16 procent) , Noord-Brabant (-17 procent) en Utrecht (-19 procent) sloegen inbrekers eveneens minder toe.

In de grote steden zijn de verschillen ook groot. Zo daalde in Den Haag, Den Bosch en Groningen het aantal inbraken tussen de 4 en 9 procent. In Enschede nam het aantal inbraken juist met ruim de helft af. Ook in Amersfoort (-48 procent) en Dordrecht (-46 procent) kelderde het aantal woninginbraken fors. In de twee grote steden, Amsterdam en Rotterdam, bedraagt de daling zo’n 30 procent. Opvallend is dat er in Tilburg juist een stijging was van 9 procent.

 

Ook dieven hebben last van corona - CMC Verzekeringeninbraakcijfers

Ook dieven hebben last van corona - CMC Verzekeringen

Stabilisatie in 2022

Voor komend jaar verwacht Interpolis dat het aantal inbraken niet meer zal dalen. Als coronamaatregelen ons blijvend laten thuiswerken verwacht de verzekeraar eenzelfde beeld als dit jaar. Gaan we komend jaar meer van huis, dan ligt een stijging van het aantal inbraken weer in het verschiet.

Neem contact op en check hoe jij verzekerd bent tegen inbraak

  • 100% onafhankelijk
  • Full-service dienstverlening
  • Passie voor verzekeringen en pensioenen