Registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen!

Vanaf 1 januari jl. is er nieuwe regelgeving rond de registratie van (land)bouwvoertuigen de op de openbare weg rijden. Deze voertuigen, zowel bestaand als nieuw, moeten geregistreerd worden.

Onder (land)bouwvoertuigen vallen bijvoorbeeld trekkers, getrokken aanhangwagens, shovels, mobiele kranen, en combines, die de openbare weg op gaan. Onder de openbare weg valt ook de fabriek, groothandel of het bedrijfsterrein waar anderen (zoals voetgangers) kunnen komen.

Rijdt het voertuig harder dan 25 km per uur? Dan is ook een kentekenplaat verplicht. Vanaf 1 januari 2025 is voor alle landbouwvoertuigen een kentekenplaat verplicht.

Regel het direct

087-%20Jorik%20Algra%20Fotografie_bijgesneden.jpg
Patrick Heikamp

Bel  0318 - 501 000  of 030 - 307 90 50

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

Registratieplicht landbouwvoertuigen 1 januari 2021

Overgangsperiode

In de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 geldt een overgangsperiode. Dat betekent dat bestaande (land)bouwvoertuigen zonder keuring van het RDW geregistreerd worden. Na deze periode is een keuring verplicht en zijn de kosten voor de registratie ook hoger.

Nieuwe maximumsnelheid

Ook is er een hogere maximumsnelheid ingevoerd voor (land)bouwvoertuigen. Die is verhoogd van 35 naar 40 km per uur. Ook krijgen deze voertuigen meer toegang tot N-wegen en rondwegen.

 

Uitzondering

(Land)bouwvoertuigen die nooit op de openbare weg rijden, hoeven niet geregistreerd te worden. Toch kan het registreren van de uitgezonderde voertuigen de moeite waard zijn: het kan een duurdere schouw of keuring voorkomen, mocht het voertuig toch de openbare weg op gaan. Daarnaast geldt vanaf 2025 een kentekenplaatplicht voor alle (land)bouwvoertuigen.

 

Vanwaar deze nieuwe regelgeving?

Dit komt voort uit de Europese eis om een APK te verplichten voor trekkers en/of voertuigen op wielen met een maximumconstructiesnelheid hoger dan 40 km per uur. Nederland komt op deze manier aan de Europese eis tegemoet.

Registeren?

Het RDW heeft een keuzehulp ontwikkeld waarmee u eenvoudig kunt controleren of uw voertuig geregistreerd moet worden. Via de registratiewebsite van het RDW kan het voertuig ook daadwerkelijk worden geregistreerd.

Nadat uw het (landbouw)voertuig heeft geregistreerd, dan is het ook van belang dit aan ons door te geven. Wij moeten deze dan ook als WA-verzekerd bij het RDW aanmelden.

Neem voor meer info contact op met onze adviseurs

Registratieplicht landbouwvoertuigen 1 januari 2021 - 2

  • 100% onafhankelijk
  • Full-service dienstverlening
  • Passie voor verzekeringen en pensioenen